HTML

mivagyunkazarabok

Vidéki buszon utazva egyszer odajött hozzám egy idős bácsi. -Maga micsoda, hogy ilyen kendőt visel?- kérdezte. -Muszlim. -Micsoda? -Muszlim. -Nem értem. -Iszlám hívő. -Az micsoda? -Arab. Na így lettem én seperc alatt arab. Ez a blog viszont nem rólam szól, hanem az igazi arabokról.

Címkék

#jan25 (9) #nov18 (6) ajánló (2) al ahly (1) arab (22) arab étel (3) arab férj (1) arab irodalom (1) arab konyha (6) arab recept (3) arab tavasz (12) ayman abd el aziz nour (1) beduin (1) blog (2) blokád (1) borsó (1) boutros ghali (1) brit megszállás (1) bulgur (1) bűnözés (1) burghul (1) bur said (1) búr szaíd (1) cairo (9) csicseriborsó (1) dahab (1) dtp (1) egészségügy (2) egyiptom (37) egyiptomi férj (1) egyiptomi forradalom (18) egyiptomi konyha (3) egyiptomi választások (3) egyiptom hangjai (3) egypt (7) elbaradei (1) életmód (7) élménybeszámoló (1) enrique iglesias (1) érdekes (1) észak afrika (18) étel (2) facebook (6) fattah (2) fb (4) fizetés (2) fokhagyma (1) fordítás (1) forradalom (16) főzés (4) gíza (9) graffiti (2) gyerek (4) gyerekkönyv (1) gyerekmunka (2) gyermekbénulás (1) házasság (1) humor (1) iszlámista (1) jade (1) kairó (19) káposzta (1) keizer (1) képek (11) kert (1) kertészet (1) kiállítás (1) kivégzés (2) konyha (4) könyv (1) könyvfesztivál (1) könyvkiadás (1) könyvkiadók (1) kopt (3) koseri (1) koshary (1) közel kelet (31) közérdekű (1) közlekedés (3) kriszta (1) külföld (20) külföldi (2) kultúra (1) kuszkusz (1) libanon (1) link (1) magyar (1) mamdouh (1) marhahús (1) marrokkói étel (1) megszállás (1) mindenki joga (1) mubarak (19) muszlim testvériség (2) növény (1) nusair (1) oltás (2) önbíráskodás (1) orman (1) oszlatás (7) paradicsom (1) park (1) petrezselyem (1) polio (2) port said (1) rádió (1) rania fouad (1) recept (4) recpet (1) rendőri brutalitás (8) retek (1) római kömény (1) saláta (2) sivatag (1) street art (3) szalafi (1) szavazás (2) szép (1) tabouleh (1) tabúla (1) tahrir (14) tantawy (8) tevék (1) történelem (2) tüntetés (14) utcai zavargás (10) vakcina (2) választások (1) vega (4) vegetáriánus (4) vérengzés (1) vicc (1) vörös tenger (1) young artists coalition (1) zamalek (3) zöldség (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Taaliba: Köszi a linket :) Közben rájöttem, hogy már követem az oldalt régebb óta, de valamiért nem adta ki... (2012.04.05. 13:12) Egyiptom nemzeti étele, a koseri
  • Taaliba: Ja, a képen a kés nem puszta illusztráció! Most a bejegyzés kedvéért vettem le a szekrény tetejérő... (2012.01.30. 20:17) Nem vagyok hős, avagy a nap, mikor a pokol rámlehelt.
  • Taaliba: @Nils Holgersonné: Bármikor nyugodtan kérdezz bármit, és ha tudok, válaszolok! Sőt, ha neked megfe... (2012.01.16. 16:26) Lájkoljatok fészbukon!
  • Taaliba: @f Szilvi: Ó, a kóla a másik szörnyűség :D azt sem ittam otthon, itt meg szinte minden nap. Csoda,... (2011.12.19. 10:35) Csipszendvics.
  • 8galiba: Jaj,nem vagy humorodnál?Ha az afrikaiak a paprikás krumplit a hortobágyi hídnak vélik,én kacagni f... (2011.12.17. 09:34) Egyiptomi fattah

majdnem minden, ami arab vagy majdnem arab

2011.11.23. 14:17 Taaliba

Újabb falfirkák Kairóból

Címkék: külföld egyiptom arab közel kelet képek tüntetés forradalom street art graffiti egypt észak afrika kairó cairo mubarak tahrir egyiptomi forradalom #jan25 zamalek utcai zavargás keizer

Ezeket a falfirkákat ugyanott találtam, ahol az első sorozat nagy részét, vagyis a Nílus egyik szigetén fekvő kairói városrészben, Zamaleken. Talán a graffitizés is úgy működik, mint a szemétlerakás- vonzza önmagát, azaz ha valahol megjelenik, ott hamarosan rohamtempóban szaporodik fel- mert rövid időn belül az egész utcahosszat kifestették üzenettel teli kezek.

Ide az van írva arabul, hogy: Ha nem a megoldás része vagy, akkor a probléma része vagy. Emlékeztet ez a "ha nem velünk, akkor ellenünk" szélsőségességére, de ez itt nem is meglepő. Egyrészt nagyon felfokozódtak az indulatok, másrészt az egyiptomiak alapállásban is sokszor túlzóak, végletesek, fokozottan érzelemgazdagok és szeretik nagy átéléssel belevetni magukat a történésekbe. Nem olyan régen például azzal a jelmondattal hívták harcba az embereket, hogy: "Ha otthon maradsz, azzal a testvéreid véres mészárlásában közreműködsz." Azután például itt ismeretlen az a szó, hogy meghalt, mert itt mindenki MÁRTÍR LETT, vagy ha felkerül a netre egy videó, amin egy rendőr lehúz az útról egy sebesültet, akkor úgy megy körbe, hogy A MOCSKOS DISZNÓK HALOTTAKAT VONSZOLNAK KÖRBE AZ ÚTON!!!!- így ezer fekiáltójellel. Amivel nem azt mondom, hogy nem vonszolnak körbe halottakat a disznók, mert sajnos az is megesik, sőt ennél még rosszabb is.

Nem akarok bevonulni a... mikor a végét is kihúzta volna feketével, valószínűleg megzavarták, de azért ha jobban megnézzük, látszik a fehér krétával írt vége: ...a haseregbe. A hadsereg Egyiptomban főként kötelező sorkatonaságon alapul, de mivel több, mint 80 millióan lakják, nem mindenkinek kell bevonulnia. Aki nem kap felmentést, sorkatonaként egy, tisztként három évet is lehúzhat a seregben. A forradalom előtt a katonákat nagy tisztelet övezte. Egyszer a férjem frissen nyírt fejjel, khaki színű ingben ment dolgozni, és nagy meglepetésére az utcán boldog-boldogtalan ráköszönt: Hogy van, basha (uram)? Béke legyen velünk! A munkatársai világosították fel, hogy katonának néz ki.

i don t want to join the.jpg

(Üzlet-) ember- angyal-ördög

angelordevil.jpg

Vasököl, búza, és minden ami kell egy, a Szovjetuniót idéző esztétikumú, és tartalmú felhíváshoz: Állj ellen az imperializmusnak.

resist imperialism.jpg

 A kamera fegyver. Aki látott már legalább egy műsort az egyiptomi állami csatornákon, vagy beszélt olyan emberrel, aki csak onnan informálódik, az tudja, hogy ez milyen komolyan igaz. Ez megér egy külön posztot, ha nem felejtem el.

mediaweapon.jpg

A legtöbb ilyen képnek van üzenete, de ezt még nem tudtam megfejteni. Talán az egyiptomi font értékét szimbolizálja, bár ahhoz inkább már nehézbúvár felszerelés dukál.

A szépség sejtelmes, a sejtelmesség szép.

shadowwoman.jpg

 Háború- félelem- béke. Sajnos a mutató mostanra jobban kilendült balra.

war fear peace(1).jpg

Ez az utolsó pedig nem falfirka ugyan, de street-art, azaz utcaművészet: a Tahrir térre vezető híd oroszlánjának fél szemét leragasztották, így tisztelegve azok előtt, akik a tüntetések során levesztették egy vagy mindkét szemüket.

Lesz még folytatás!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mivagyunkazarabok.blog.hu/api/trackback/id/tr203402740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása