Az egyiptomi ételek többségét valamilyen változatban eszi szinte az egész arab világ, vagy legalább a térség lakói, de a koseri az valami más, koseri csak Egyiptomban van. Eredete ismeretlen, bár a férjem egyszer azt olvasta, hogy a koseri szó török eredetű, és keveréket jelent, Törökországban tudtommal nem esznek hasonlót. Más elméletek szerint az egyiptomi zsidók találták ki, (kóser- koseri) de ha így volna, akkor miért nem eszik a zsidók? A legvalószínűbb hogy indiai eredetű, és egy kedves ismerősöm már evett is ott hasonlót, de ez sem száz százalék. Ami biztos, hogy Egyiptomban viszont mindenhol megtalálható- ha az utcán az ember kiköp egy datolyamagot, az tuti egy koseriétterem előtt fog landolni. Eredetileg a szegények eledele, és a legolcsóbb főtt étlek közé tartozik, de mindenki eszi. A koserire specializált éttermekben különböző méretű adagok választhatóak, és körülbelül egy-egy font (kb 40 HUF) az adagok közti különbség, de egy átlagos helyen a legnagyobb adag sem kerül többe 7 fontnál (kb 250-280 HUF). Még így is van, aki nem engedheti meg magának, hogy ebből lakjon jól, ezért az olcsóbb, de laktató egyiptomi kenyérbe töltve, szendvicsként fogyasztja (persze van, aki azért eszi így, mert így szereti).
Vannak csillivilli koseriétermek, mint pl a Koshery el-Tahrir névre hallgató hálózat, de az átlagos koseriző egyszerű, szegényes, és faforgáccsal van felszórva a padlója a könnyebb tisztíthatóság kedvéért. Koserin kívűl ezeken a helyeken általában csak a csípős étel után hagyományosan fogyasztott tejes desszerteket lehet kapni. Na de mi is ez a koseri?
A koseri egy csípős, paradicsomos szósszal leöntött szénhidrátbomba, ami rizsből, tésztából, feketelencséből és csicseriborsóból áll, és fontos kiegészítője a pirított hagymacsík. Az éttermekben hatalmas kondérokban külön-külön állnak a hozzávalók, amit megvételkor fémtálba, vagy dobozba egymásra rétegeznek, és mellé külön kínálják a szószt.
FIGYELEM :) Ennek a receptnek a folytatása új helyre költözött. A folytatásért katt IDE
********************************************************************
Ha érdekelnek további képek, érdekességek, rövid bejegyzések arabos témában életről, vallásról, mvészetről, építészetről, ételekről és mindenről, ami eszembe jut, lájkold vagy tetszikeld az oldalt Facebookon itt: Mivagyunkazarabok