HTML

mivagyunkazarabok

Vidéki buszon utazva egyszer odajött hozzám egy idős bácsi. -Maga micsoda, hogy ilyen kendőt visel?- kérdezte. -Muszlim. -Micsoda? -Muszlim. -Nem értem. -Iszlám hívő. -Az micsoda? -Arab. Na így lettem én seperc alatt arab. Ez a blog viszont nem rólam szól, hanem az igazi arabokról.

Címkék

#jan25 (9) #nov18 (6) ajánló (2) al ahly (1) arab (22) arab étel (3) arab férj (1) arab irodalom (1) arab konyha (6) arab recept (3) arab tavasz (12) ayman abd el aziz nour (1) beduin (1) blog (2) blokád (1) borsó (1) boutros ghali (1) brit megszállás (1) bulgur (1) bűnözés (1) burghul (1) bur said (1) búr szaíd (1) cairo (9) csicseriborsó (1) dahab (1) dtp (1) egészségügy (2) egyiptom (37) egyiptomi férj (1) egyiptomi forradalom (18) egyiptomi konyha (3) egyiptomi választások (3) egyiptom hangjai (3) egypt (7) elbaradei (1) életmód (7) élménybeszámoló (1) enrique iglesias (1) érdekes (1) észak afrika (18) étel (2) facebook (6) fattah (2) fb (4) fizetés (2) fokhagyma (1) fordítás (1) forradalom (16) főzés (4) gíza (9) graffiti (2) gyerek (4) gyerekkönyv (1) gyerekmunka (2) gyermekbénulás (1) házasság (1) humor (1) iszlámista (1) jade (1) kairó (19) káposzta (1) keizer (1) képek (11) kert (1) kertészet (1) kiállítás (1) kivégzés (2) konyha (4) könyv (1) könyvfesztivál (1) könyvkiadás (1) könyvkiadók (1) kopt (3) koseri (1) koshary (1) közel kelet (31) közérdekű (1) közlekedés (3) kriszta (1) külföld (20) külföldi (2) kultúra (1) kuszkusz (1) libanon (1) link (1) magyar (1) mamdouh (1) marhahús (1) marrokkói étel (1) megszállás (1) mindenki joga (1) mubarak (19) muszlim testvériség (2) növény (1) nusair (1) oltás (2) önbíráskodás (1) orman (1) oszlatás (7) paradicsom (1) park (1) petrezselyem (1) polio (2) port said (1) rádió (1) rania fouad (1) recept (4) recpet (1) rendőri brutalitás (8) retek (1) római kömény (1) saláta (2) sivatag (1) street art (3) szalafi (1) szavazás (2) szép (1) tabouleh (1) tabúla (1) tahrir (14) tantawy (8) tevék (1) történelem (2) tüntetés (14) utcai zavargás (10) vakcina (2) választások (1) vega (4) vegetáriánus (4) vérengzés (1) vicc (1) vörös tenger (1) young artists coalition (1) zamalek (3) zöldség (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Taaliba: Köszi a linket :) Közben rájöttem, hogy már követem az oldalt régebb óta, de valamiért nem adta ki... (2012.04.05. 13:12) Egyiptom nemzeti étele, a koseri
  • Taaliba: Ja, a képen a kés nem puszta illusztráció! Most a bejegyzés kedvéért vettem le a szekrény tetejérő... (2012.01.30. 20:17) Nem vagyok hős, avagy a nap, mikor a pokol rámlehelt.
  • Taaliba: @Nils Holgersonné: Bármikor nyugodtan kérdezz bármit, és ha tudok, válaszolok! Sőt, ha neked megfe... (2012.01.16. 16:26) Lájkoljatok fészbukon!
  • Taaliba: @f Szilvi: Ó, a kóla a másik szörnyűség :D azt sem ittam otthon, itt meg szinte minden nap. Csoda,... (2011.12.19. 10:35) Csipszendvics.
  • 8galiba: Jaj,nem vagy humorodnál?Ha az afrikaiak a paprikás krumplit a hortobágyi hídnak vélik,én kacagni f... (2011.12.17. 09:34) Egyiptomi fattah

majdnem minden, ami arab vagy majdnem arab

2012.01.02. 17:08 Taaliba

Valószínűleg egyiptomi a férjed, ha...

Címkék: blog ajánló fordítás link külföld egyiptom arab közel kelet életmód házasság arab konyha egyiptomi konyha fattah egyiptomi férj arab férj

A minap kaptam egy linket egy blogbejegyzéshez (Köszi, Bogi, dzsezékAllah khéjr :) ) amit egy egyiptomi férj amerikai felesége írt "You know your husband is Egyptian when" címmel, ami körülbelül annyit tesz magyarul, hogy: "Onnan tudni, hogy egyiptomi a férjed, hogy..." Mivel megtetszett az ötlete, gyorsan el is határoztam, hogy lefordítom, helyenként kommentálom, és megírom a saját listámat.

Az amerikai feleség szerint onnan tudni, hogy egyiptomi a férjed, hogy...

...ragszkodik hozzá, hogy papucsban légy otthon, mert szerinte máskülönben felfázol- Egyből meg is állapítottam magamban, hogy ez a szokás valami amerika elfajzás lehet, ugyanis Egyiptomban simán mezítláb járnak az emberek még 10 fokban is. Kedvenc téli összeállításom az utcai felhozatalból a kötött sál, szőrős kapucnis pufikabát, vastag sapka vagy kendő, és az elengedhetetlen lábujjközé vágó strandpapucs a meztlen lábfejen. 

...azon kapod magad, hogy fattát és töltött szőlőlevelet készítesz neki, mikor különösen elégedett vagy vele. 

...amikor a telefonál, nem pontosan tudod, hogy azért kiabál mert dühös vagy csak a családjával beszélget.

...szerinted az inshaAllah azt jelenti, hogy "ha tudom, megteszem". Vagy méginkább azt, hogy "ha közbe nem jön valami." 

...a legdurvább fenyegetés, amit kilátásba helyez a gyerekeknek, az "a papucs".

...több története is van a szüleiről és "a papucsról".

...minden ifjúkori történetében szerepel valaki, akinek a neve Mohamed. Vagy Ahmed.

...ha meg van fázva, nem eszik halat. Az egyiptomi orvosok tényleg ezt szokták tanácsolni, fogalmam sincs, miért.

...iszik egy teát, mikor felébred, meg amikor készülődik, meg amikor dolgozik... meg úgy általában egyfolytában teázik.

...a szekrényed aljában van egy nagy doboz Egyiptomból kapott csecsebecse szóróajándéknak.

...van legalább egy hieroglifás ékszered.

...nagyszerű a humorérzéke.

 ...mindenki, akinek elmondod, honnan való, azt mondja, hogy "oda mindig is el akartam jutni". Magyarországon meg azt mondják: "idén nyáron ott voltunk, jövőre meg Tunéziába megyünk"

...állandóan felhúzza magát azon, hogy Amerikában az egyiptomiakat mindig a bokáig érő pamutinget viselő felső-egyiptomi férfiakkal ábrázolják. 

...nem azt mondja, hogy Alexandria, hanem mindig csak azt, hogy Alex.

...a felesége higeebet visel a meszgidben és nem hidzseebet a meszdzsidben. Tudom, lohasztó dolog a poént megmagyarázni, de azoknak, aki nem értik: meszdzsid arabul imahelyet jelent, a hidzseeb pedig szűkebb értelemben kendőt. Az egyiptomiak nagy része az arab dzs hangot g-nek ejti.

...szerinte az nem vendéglátás, ha a vendégeitek nem kapnak annyi és olyan sokféle ételt egy evésre, ammennyit egy átlag amerikai egy hét alatt fogyaszt el.

...szinte mindenebe, amit főzöl, teszel római köményt, koriandert, hagymát, fokhagymát és paradicsompaprikát.

...a leveles tészta szekértője vagy. 

...nem csak hogy vásárolsz padlizsánt, de többféle ételt is tudsz belőle készíteni.

 ...tudod, ki az az Amr Diab, és van is tőle legalább egy cédéd.

 ...őszintén szeret egy férfi, akinek a szíve akkora, mint az óceán ;)

Szerintem pedig valószínűleg egyiptomi a férjed, ha...

...azt mondod, pepszit kérsz, megkérdezi, hogy fantát, szevönt vagy feketét.

...ajándékot kap, és nem vagy elég szemfüles, megvárja, míg elmegy az ajándékozó, és csak akkor nyitja ki.

...a családja nőtagjainak neve szerinte hadititok.

...amikor egyetért valamivel, nem azt mondja, hogy igen, ühüm vagy aha, hanem azt, hogy aaaaaaaa.

...szerinte a cipő és a kutyakölyök szitokszó.

...ha valaki rálép a lábadra az utcán, meglök vagy csak egyszerűen furcsán néz rád, ahhoz intéz egy pár keresetlen szót.

...mindent, amit neki főzöl, beleszottyantasz egy kis fűszeres paradicsomszószba. Ha mégsem, akkor az asztalnál, megkérdezi, hogy van-e felfőzött paradicsomszósz valahol. Nemleges válasz esetén rohan is a hűtöhöz a kecsapért.

...végtelenül hidegen hagyják a piramisok.

...az este 10 óra szerinte pont megfelelő időpont a családlátogatásra, és éjfél előtt még simán bárkit felhív.

...kétségbe esik, ha sír a gyereke, és úgy gondolja, nemet mondani neki az anyja feladata.

...ha nincsenek nálatok vendégek, mindent kanállal eszik.

És természetesen: őszintén szeret egy férfi, akinek a szíve akkora, mint az óceán.

Te mivel egészítenéd ki a listát?

********************************************************************

Ha érdekelnek további képek, érdekességek, rövid bejegyzések arabos témában életről, vallásról, mvészetről, építészetről, ételekről és mindenről, ami eszembe jut, lájkold vagy tetszikeld az oldalt Facebookon itt: Mivagyunkazarabok

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mivagyunkazarabok.blog.hu/api/trackback/id/tr843514294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása