HTML

mivagyunkazarabok

Vidéki buszon utazva egyszer odajött hozzám egy idős bácsi. -Maga micsoda, hogy ilyen kendőt visel?- kérdezte. -Muszlim. -Micsoda? -Muszlim. -Nem értem. -Iszlám hívő. -Az micsoda? -Arab. Na így lettem én seperc alatt arab. Ez a blog viszont nem rólam szól, hanem az igazi arabokról.

Címkék

#jan25 (9) #nov18 (6) ajánló (2) al ahly (1) arab (22) arab étel (3) arab férj (1) arab irodalom (1) arab konyha (6) arab recept (3) arab tavasz (12) ayman abd el aziz nour (1) beduin (1) blog (2) blokád (1) borsó (1) boutros ghali (1) brit megszállás (1) bulgur (1) bűnözés (1) burghul (1) bur said (1) búr szaíd (1) cairo (9) csicseriborsó (1) dahab (1) dtp (1) egészségügy (2) egyiptom (37) egyiptomi férj (1) egyiptomi forradalom (18) egyiptomi konyha (3) egyiptomi választások (3) egyiptom hangjai (3) egypt (7) elbaradei (1) életmód (7) élménybeszámoló (1) enrique iglesias (1) érdekes (1) észak afrika (18) étel (2) facebook (6) fattah (2) fb (4) fizetés (2) fokhagyma (1) fordítás (1) forradalom (16) főzés (4) gíza (9) graffiti (2) gyerek (4) gyerekkönyv (1) gyerekmunka (2) gyermekbénulás (1) házasság (1) humor (1) iszlámista (1) jade (1) kairó (19) káposzta (1) keizer (1) képek (11) kert (1) kertészet (1) kiállítás (1) kivégzés (2) konyha (4) könyv (1) könyvfesztivál (1) könyvkiadás (1) könyvkiadók (1) kopt (3) koseri (1) koshary (1) közel kelet (31) közérdekű (1) közlekedés (3) kriszta (1) külföld (20) külföldi (2) kultúra (1) kuszkusz (1) libanon (1) link (1) magyar (1) mamdouh (1) marhahús (1) marrokkói étel (1) megszállás (1) mindenki joga (1) mubarak (19) muszlim testvériség (2) növény (1) nusair (1) oltás (2) önbíráskodás (1) orman (1) oszlatás (7) paradicsom (1) park (1) petrezselyem (1) polio (2) port said (1) rádió (1) rania fouad (1) recept (4) recpet (1) rendőri brutalitás (8) retek (1) római kömény (1) saláta (2) sivatag (1) street art (3) szalafi (1) szavazás (2) szép (1) tabouleh (1) tabúla (1) tahrir (14) tantawy (8) tevék (1) történelem (2) tüntetés (14) utcai zavargás (10) vakcina (2) választások (1) vega (4) vegetáriánus (4) vérengzés (1) vicc (1) vörös tenger (1) young artists coalition (1) zamalek (3) zöldség (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Taaliba: Köszi a linket :) Közben rájöttem, hogy már követem az oldalt régebb óta, de valamiért nem adta ki... (2012.04.05. 13:12) Egyiptom nemzeti étele, a koseri
  • Taaliba: Ja, a képen a kés nem puszta illusztráció! Most a bejegyzés kedvéért vettem le a szekrény tetejérő... (2012.01.30. 20:17) Nem vagyok hős, avagy a nap, mikor a pokol rámlehelt.
  • Taaliba: @Nils Holgersonné: Bármikor nyugodtan kérdezz bármit, és ha tudok, válaszolok! Sőt, ha neked megfe... (2012.01.16. 16:26) Lájkoljatok fészbukon!
  • Taaliba: @f Szilvi: Ó, a kóla a másik szörnyűség :D azt sem ittam otthon, itt meg szinte minden nap. Csoda,... (2011.12.19. 10:35) Csipszendvics.
  • 8galiba: Jaj,nem vagy humorodnál?Ha az afrikaiak a paprikás krumplit a hortobágyi hídnak vélik,én kacagni f... (2011.12.17. 09:34) Egyiptomi fattah

majdnem minden, ami arab vagy majdnem arab

2011.11.24. 20:26 Taaliba

Mondjátok meg a halottaknak, hogy ne féljenek!

Címkék: külföld egyiptom közel kelet tüntetés oszlatás forradalom kairó rendőri brutalitás mubarak tahrir egyiptomi forradalom arab tavasz tantawy utcai zavargás #nov18

Ma délután a Tahrir egy fiatal veteránja jön velem szemebe az utcán: huszonéves fiú, fején frissen-fehéren világító kötés, gyaloglás közben erősen köhög. A sarkon a barátai egy autóban üdvrivalgással fogadják. Eszembe jut róla az elmúlt órák agyament kommunkiációs merénylete a józan ész ellen, amit talán csak a Közel-Kelet tud produkálni.

Úgy kezdődött, hogy valamivel éjfél után a belügyminiszter a médián keresztül figyelmeztette a téren tartózkodókat, hogy a rendőrség tudomására jutott információk szerint lőfegyverekkel és molotov koktélokkal felfegyverzett csőcselék tart feléjük. Ennek a bejelentésnek az értlemezéséhez jó tudni, hogy 1. A belügyminiszter hatásköre alatt álló, főként a rezsim fentartsára a Mubarak Police Academy-n (Mubarak Rendőrakadémián) kiképzett rohamrendőr alakulatok nagyobb erőt képviselnek, mint a katonaság, de a lakásságot szemmel láthatóan nem kívánják megvédeni, sőt! 2. Nemrég publikált adatok szerint a belbiztonsági szervezetek több, mint 40 000 bűnözőt tartanak nyilván, és szoktak rendszeresen mozgóstani a civil lakosság ellen csak Kairóban, leginkább a tüntetések és nagyobb rendezvények szétzilálására. Képek is készültek természetesen a csőcselék és a rendőrség idilli viszonyáról, ami lentebbi videón is jól megfigyelhető:

Aztán még az éjjel során az egyik tévécsatorna megszólaltatta a Cairo University (Kairó Egyetem) egyik professzorasszonyát, aki teljes magabiztossággal álltotta, hogy a tüntetők ellen újonnan bevetett, ismeretlen eredetű gázt megvizsgálta, és arra az eredményre jutott, hogy az azt belélegző áldozatok legfeljebb 16 hónapon belül rákos megbetegedést fogank kapni! És mindezt pár óra alatt!

Majd megvirradt a reggel, és a hadsereg képviselői sajnálkozásukat fejezték ki a közelmúlt eseményei miatt. Mindenhogyan bizonygatni próbálták, hogy senkit nem állt szándékukban bántani, és hogy minden rendben van.

Ezzel párhuzamosan a belügyminiszter bejelentette, hogy nincs miért aggódni, a téren használt gázoknak semmilyen egészségügyi kockázata nincs, és teljesen kizárt, hogy halált okozzanak, valamint fatális tévedés azt álltani, hogy a rendőrök testi erőszakot alkalmaztak, illetve puskát és éles lőfegyvert vetettek be a tüntetőkkel szemben. Ilyesmi egész egyszerűen nem történt.

Jött is rögtön a válasz a közösségi oldalakon: "A belügyminiszter úr üzeni: mondjátok meg a halottaknak, hogy ne féljenek!"

Természetesen cirkulálni kezdtek a belügyminiszter szavait cáfoló jelentések, videók, fényképek is. Itt van például egy ilyen összeálltás; nem kell megijedni az elején a sok érthetetlen arab párbeszédtől, mert később világosan érthető lesz minden.

Ahogy ezeket a sorokat írom, Twitteren és Facebookon érkező bejelentkezések arról számolnak be, hogy az állam által fizetett börtöntöltelékek ma éjjel is a tüntetőket verik, néhányukat megpróbálják elrabolni, és szexuálisan zaklatják a nőket és férfiakat egyaránt. A következő hír- reméljük, hogy inshaAllah nem igaz- nem régen futott be: "Gyászolom kedves kollégámat az MOF-nál, Ahmad Farouqot. Ahmad kedden a Tahrir téren járt. Nagyon csúnya köhögés jött rá a könnygáz miatt. Tegnap (aza szerdán) a munkahelyén egész álló nap köhögött. Este nyolcra ért haza, ma reggelre pedig meghalt, egy 18 hónapos kisbabát hagyva maga után."

Egyiptomi anyák, apák, feleségek, testvérek, árvák, köhögő fiatalok aggódó szerettei! A belügyminiszter üzeni, hogy ne féljetek!

********************************************************************

Ha érdekelnek további képek, érdekességek, rövid bejegyzések arabos témában életről, vallásról, művészetről, építészetről, ételekről és mindenről, ami eszembe jut, lájkold vagy tetszikeld az oldalt Facebookon itt: Mivagyunkazarabok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mivagyunkazarabok.blog.hu/api/trackback/id/tr403409318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása