HTML

mivagyunkazarabok

Vidéki buszon utazva egyszer odajött hozzám egy idős bácsi. -Maga micsoda, hogy ilyen kendőt visel?- kérdezte. -Muszlim. -Micsoda? -Muszlim. -Nem értem. -Iszlám hívő. -Az micsoda? -Arab. Na így lettem én seperc alatt arab. Ez a blog viszont nem rólam szól, hanem az igazi arabokról.

Címkék

#jan25 (9) #nov18 (6) ajánló (2) al ahly (1) arab (22) arab étel (3) arab férj (1) arab irodalom (1) arab konyha (6) arab recept (3) arab tavasz (12) ayman abd el aziz nour (1) beduin (1) blog (2) blokád (1) borsó (1) boutros ghali (1) brit megszállás (1) bulgur (1) bűnözés (1) burghul (1) bur said (1) búr szaíd (1) cairo (9) csicseriborsó (1) dahab (1) dtp (1) egészségügy (2) egyiptom (37) egyiptomi férj (1) egyiptomi forradalom (18) egyiptomi konyha (3) egyiptomi választások (3) egyiptom hangjai (3) egypt (7) elbaradei (1) életmód (7) élménybeszámoló (1) enrique iglesias (1) érdekes (1) észak afrika (18) étel (2) facebook (6) fattah (2) fb (4) fizetés (2) fokhagyma (1) fordítás (1) forradalom (16) főzés (4) gíza (9) graffiti (2) gyerek (4) gyerekkönyv (1) gyerekmunka (2) gyermekbénulás (1) házasság (1) humor (1) iszlámista (1) jade (1) kairó (19) káposzta (1) keizer (1) képek (11) kert (1) kertészet (1) kiállítás (1) kivégzés (2) konyha (4) könyv (1) könyvfesztivál (1) könyvkiadás (1) könyvkiadók (1) kopt (3) koseri (1) koshary (1) közel kelet (31) közérdekű (1) közlekedés (3) kriszta (1) külföld (20) külföldi (2) kultúra (1) kuszkusz (1) libanon (1) link (1) magyar (1) mamdouh (1) marhahús (1) marrokkói étel (1) megszállás (1) mindenki joga (1) mubarak (19) muszlim testvériség (2) növény (1) nusair (1) oltás (2) önbíráskodás (1) orman (1) oszlatás (7) paradicsom (1) park (1) petrezselyem (1) polio (2) port said (1) rádió (1) rania fouad (1) recept (4) recpet (1) rendőri brutalitás (8) retek (1) római kömény (1) saláta (2) sivatag (1) street art (3) szalafi (1) szavazás (2) szép (1) tabouleh (1) tabúla (1) tahrir (14) tantawy (8) tevék (1) történelem (2) tüntetés (14) utcai zavargás (10) vakcina (2) választások (1) vega (4) vegetáriánus (4) vérengzés (1) vicc (1) vörös tenger (1) young artists coalition (1) zamalek (3) zöldség (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Taaliba: Köszi a linket :) Közben rájöttem, hogy már követem az oldalt régebb óta, de valamiért nem adta ki... (2012.04.05. 13:12) Egyiptom nemzeti étele, a koseri
  • Taaliba: Ja, a képen a kés nem puszta illusztráció! Most a bejegyzés kedvéért vettem le a szekrény tetejérő... (2012.01.30. 20:17) Nem vagyok hős, avagy a nap, mikor a pokol rámlehelt.
  • Taaliba: @Nils Holgersonné: Bármikor nyugodtan kérdezz bármit, és ha tudok, válaszolok! Sőt, ha neked megfe... (2012.01.16. 16:26) Lájkoljatok fészbukon!
  • Taaliba: @f Szilvi: Ó, a kóla a másik szörnyűség :D azt sem ittam otthon, itt meg szinte minden nap. Csoda,... (2011.12.19. 10:35) Csipszendvics.
  • 8galiba: Jaj,nem vagy humorodnál?Ha az afrikaiak a paprikás krumplit a hortobágyi hídnak vélik,én kacagni f... (2011.12.17. 09:34) Egyiptomi fattah

majdnem minden, ami arab vagy majdnem arab

2011.11.30. 11:14 Taaliba

Egyiptom hangjai 1.- agymosás, paraziták és egy demokratikus állam

Címkék: külföld egyiptom arab közel kelet tüntetés forradalom kairó kopt mubarak tahrir egyiptomi forradalom #jan25 arab tavasz tantawy #nov18 egyiptom hangjai nusair

Az arabok a tévében mindig gyújtogatnak valamit, vérzik a fejük, tépik a hajukat meg artikulálatlanul üvöltenek. A valóság ennél persze jóval árnyaltabb. Iskolázott egyiptomi fiatalok választoltak nekem néhány kérdésre szóban vagy írásban; lássuk először a 22 éves muszlim mérnök, Nusair válaszait. Nusair folyamatosan részt vesz a tüntetéseken, egy alkalommal az ellenük bevetett gázoktól eszméletét is vesztette.

1. Mik voltak a Mubarak éra legnagyobb bűnei?

Nusair: Csak néhányat említek: Teljesen tönkretették a közoktatást. Állami tulajdonokat privatizáltak hatástanulmányok nélkül, nevetséges összegekért, ami a munkanélküliség drasztikus emelkedéséhez vezetett. Egyiptomot Izrael és az USA nyúlványaivá tették a Közel-Kelten, természetes szövetségeseitől pedig erővel elszigetelték. Az agrárminisztériumon keresztül évekig rákkeltő műtrágyát importáltattak Egyiptomba, országméretű termőföldeket téve ezzel évtizedekig használhatatlanná. Az állami médiumok segítségével átmosták az egyiptomiak agyát. Az ország vagyonát egyszerűen elsikkasztották. 

2. Mi változott Mubarak távozása óta?

N: Eddig semmi nem változott, mert bár a rezsim feje távozni kényszerült, a rezsim még mindig a helyén van, csak most katonai vezetés alatt.

3. Milyen változásokat vársz hosszútávon?

N: Azt várom, hogy Egyiptom parlamentáris köztársaság legyen, hogy megállítsuk a mindent átható, intézményesített korrupciót, s hogy Egyiptom végre független kulcstényező legyen a Közel-Keleten és a világon.


4. Egyetértesz azzal, hogy a tüntetések alapja a kenyérlázadás, azaz hogy főleg a szegény rétegek anyagi szükségletei katalizálják?

Néhányak valóban emiatt támogatják, de a legtöbbünk nem.

5. Mit jelent számodra a demokrácia?

Számomra a demokrácia a különböző nézőpontok pozitív integrálását jelenti az ország prosperitása érdekében.

6. A társadalom melyik szegmenseit képviselik a tüntetők?

Mindet. A tüntetéseken minden korú, nemű, vagyonú, társadalmi helyzetű és foglalkozású ember megtalálható.

7. Szerinted az egyiptomiak többsége támogatja a forradalmat?

Szerintem a többség igen.

8. Kik azok, akik nem támogatják, és miért?

Nem támogatják a paraziták: azok, akik a rendszerrel kölcsönös érdekviszonyban álltak. Azután azok a vagyonosok, akik féltik a felhalmozott javaikat. Vannak még az agymosottak, akik elhiszik, amit a rezsim az évtizedek alatt szisztematikusan beléjük programozott, hogy Mubarak az egyetlen ember a 80 millióból, aki képes stabilan elvezetni ezt az országot. Ezen kívül a középosztályból azok, akik félnek mindenféle változástól. Az alsóbb rétegekből pedig azok, akiknek égető szüksége van az azonnali, gyökeres változásokra, és úgy érzik, ezt nem kapták meg a forradalomtól.

13. Hogy értékeled az új médiumok szerepét (Facebook, Twitter, Youtube stb) az eseményekben?

Kétségtelenül ezek a médiumok a legmegbízhatóbb hírforrások, de sajnos sok esetben ezek generálják a problémákat hamis információk terjesztésével.


14. Hogy látod a vallás szerepét az eseményekben?

Szerintem fontos szerepe volt, mert ha a tüntető koptok és muszlimok nem hinnének a mártírságban és a Mennyországban, akkor nem lettek volna ennyire  bátrak, és nem lepték volna meg ennyire nagyon a világot.


15. Véleményed szerint mi a legjobb megoldás Egyiptom számára?

Az egyetlen megoldás, ha tiszteletben tartjuk a vélemények különbözőségét és hiszünk a békés együttélés lehetőségében.

********************************************************************

Ha érdekelnek további képek, érdekességek, rövid bejegyzések arabos témában életről, vallásról, mvészetről, építészetről, ételekről és mindenről, ami eszembe jut, lájkold vagy tetszikeld az oldalt Facebookon itt: Mivagyunkazarabok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mivagyunkazarabok.blog.hu/api/trackback/id/tr693425447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása