HTML

mivagyunkazarabok

Vidéki buszon utazva egyszer odajött hozzám egy idős bácsi. -Maga micsoda, hogy ilyen kendőt visel?- kérdezte. -Muszlim. -Micsoda? -Muszlim. -Nem értem. -Iszlám hívő. -Az micsoda? -Arab. Na így lettem én seperc alatt arab. Ez a blog viszont nem rólam szól, hanem az igazi arabokról.

Címkék

#jan25 (9) #nov18 (6) ajánló (2) al ahly (1) arab (22) arab étel (3) arab férj (1) arab irodalom (1) arab konyha (6) arab recept (3) arab tavasz (12) ayman abd el aziz nour (1) beduin (1) blog (2) blokád (1) borsó (1) boutros ghali (1) brit megszállás (1) bulgur (1) bűnözés (1) burghul (1) bur said (1) búr szaíd (1) cairo (9) csicseriborsó (1) dahab (1) dtp (1) egészségügy (2) egyiptom (37) egyiptomi férj (1) egyiptomi forradalom (18) egyiptomi konyha (3) egyiptomi választások (3) egyiptom hangjai (3) egypt (7) elbaradei (1) életmód (7) élménybeszámoló (1) enrique iglesias (1) érdekes (1) észak afrika (18) étel (2) facebook (6) fattah (2) fb (4) fizetés (2) fokhagyma (1) fordítás (1) forradalom (16) főzés (4) gíza (9) graffiti (2) gyerek (4) gyerekkönyv (1) gyerekmunka (2) gyermekbénulás (1) házasság (1) humor (1) iszlámista (1) jade (1) kairó (19) káposzta (1) keizer (1) képek (11) kert (1) kertészet (1) kiállítás (1) kivégzés (2) konyha (4) könyv (1) könyvfesztivál (1) könyvkiadás (1) könyvkiadók (1) kopt (3) koseri (1) koshary (1) közel kelet (31) közérdekű (1) közlekedés (3) kriszta (1) külföld (20) külföldi (2) kultúra (1) kuszkusz (1) libanon (1) link (1) magyar (1) mamdouh (1) marhahús (1) marrokkói étel (1) megszállás (1) mindenki joga (1) mubarak (19) muszlim testvériség (2) növény (1) nusair (1) oltás (2) önbíráskodás (1) orman (1) oszlatás (7) paradicsom (1) park (1) petrezselyem (1) polio (2) port said (1) rádió (1) rania fouad (1) recept (4) recpet (1) rendőri brutalitás (8) retek (1) római kömény (1) saláta (2) sivatag (1) street art (3) szalafi (1) szavazás (2) szép (1) tabouleh (1) tabúla (1) tahrir (14) tantawy (8) tevék (1) történelem (2) tüntetés (14) utcai zavargás (10) vakcina (2) választások (1) vega (4) vegetáriánus (4) vérengzés (1) vicc (1) vörös tenger (1) young artists coalition (1) zamalek (3) zöldség (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Taaliba: Köszi a linket :) Közben rájöttem, hogy már követem az oldalt régebb óta, de valamiért nem adta ki... (2012.04.05. 13:12) Egyiptom nemzeti étele, a koseri
  • Taaliba: Ja, a képen a kés nem puszta illusztráció! Most a bejegyzés kedvéért vettem le a szekrény tetejérő... (2012.01.30. 20:17) Nem vagyok hős, avagy a nap, mikor a pokol rámlehelt.
  • Taaliba: @Nils Holgersonné: Bármikor nyugodtan kérdezz bármit, és ha tudok, válaszolok! Sőt, ha neked megfe... (2012.01.16. 16:26) Lájkoljatok fészbukon!
  • Taaliba: @f Szilvi: Ó, a kóla a másik szörnyűség :D azt sem ittam otthon, itt meg szinte minden nap. Csoda,... (2011.12.19. 10:35) Csipszendvics.
  • 8galiba: Jaj,nem vagy humorodnál?Ha az afrikaiak a paprikás krumplit a hortobágyi hídnak vélik,én kacagni f... (2011.12.17. 09:34) Egyiptomi fattah

majdnem minden, ami arab vagy majdnem arab

2011.10.03. 23:46 Taaliba

Gyermekbénulás

Címkék: gyerek egyiptom egészségügy vakcina oltás gíza polio gyermekbénulás

Ma reggel összekaptuk magunkat, és elindultunk a szokásos bevásárlókörútra a picivel. Először a tőlünk 15 perc sétára lévő nagyobb élelmiszerboltot vettük célba, és körülbelül félúton lett egy olyan furcsa érzésem, hogy a földből is babák és kisgyerekek bújnak elő, mert nyüzsgött az utca a porontyot cipelő, purdékat rángató szülőktől. Nem volt sok időm ezen töprengeni, mert gyorsan meg is állított egy 3-4 éves kislány lelkes anyukája.

-blahblahblahblahbla? (mutogat a picire)

-jaj, elnézést, de nem értek valami jól arabul

-ó, tényleg? blablahblah.. gyerekek (a szájára mutat) blahblahblah.. a tied hány éves?

- 20 hónapos

-blahblahblah (szájára mutat, aztán egy kis utcára) gyerekek blahblahblah az állam.. blahblah, ott, ott, megmutassam?

- ne haragudjon, de nem pontosan értem (valami oltást sejtek, de nem értem a szájra mutogatást.. babaételt osztanak ingyen?)

- jaj, én csak arabul tudok, és blahblah blah csak 4 nap és blaaaaaaaaaaaaahblaah.. az állam blaaaaah (reményvesztetten rámnéz)

- a férjem majd biztos tudja, miről van szó, de azért Isten áldjon a próbálkozásért- egymásra mosolygunk sajnálkozva.

Továbbmegy, én még toporgok, aztán megyek én is, de most már fúrja az oldalam a kíváncsiság. Mohón lesem a szembejövőket, melyik néz ki iskolázottnak, aki esetleg tudhat angolul. Ez férfi, ezt nem szólítom le, ez egy egész család, zsizseg a sok gyerek, őket sem, aztán egyszerű asszonyok sora halad el, kizárt, hogy tudjanak, éééés végre:

-Elnézést, beszélnek angolul?

- Igen.

- Hova viszik ezt a sok gyereket? Valami oltásra?

-Igen, igen, két éves kortól minden gyerek megkapja, itt van a közelben.

- És tudja esetleg, mi ellen?

- Igen, igen.. ööö.. paralízis.. babáknak.

-Ahaaa. És hány napig tart?

- Tegnap kezdődött, és négy napig.

-Nagyon köszönöm.

Ha két éves kortól van, az minket nem érint. Megnyugodva megyek tovább vásárolgatni.

Mire felcűgölöm a szatyrokat meg a purdét a lépcsőn, a férjem anyukája az ajtóban topog, épp csengetni készül. Itt vagyok, itt vagyunk.

-Megyünk?

-Hova? Az oltásra?

-Nem oltás, szájon át adott cseppek.

-De nem két éves kortól van? Nekem az utcán azt mondták!

-Nem, nem, ezt születéstől kezdve 5 éves korig adják. Igaz, régen csak két éves korig kapták a gyerekek, de most kitolták a határt, mert állítólag félő, hogy megint felüti itt a fejét. Őszintén szólva én biztos vagyok benne, hogy már felütötte, csak eltitkolják. (Férjem anyukája nyugdíjas gyermekorvos, és mint a legtöbb egyiptomi, valami svindlit sejt a nagyobb állami megmozdulások mögött- általában nem is minden alap nélkül.) De neked meg ki mondott micsodát az utcán? Egyáltalán hogy beszélgetsz te az emberekkel az utcán? Elmesélem.

Bedobálom a hűtőbe a szatyrok tartalmát, és már indulunk is.

-Nem balra kell menni?

-Nem, nem, itt van jobbra a Haram úton olyan félúton a nővéremék felé.

Mondom neki, hogy én tudok egy másik helyet is az ellenkező irányban. Töprengünk, hogy melyik lehet közelebb. Ekkor toppan elém egy lány, oldalán piros-fehér hűtőtáska, ingére tűzve pecsétes igazolvány, körülötte mosolygós fiatalok, azonos felszereléssel.

-Akarnak a babának vakcinát? - kérdi tőlem a picire mutatva.

Lelkesen bólogatok, és már nyílik is az egyik hűtőtáska.

-Mennyi idős?

-20 hónapos.

-Fektesse a karjára!- mondja az egyik kitűzős fiú, és már tartja is a csepegtetőt.

A pici sír, a cseppek bepottyannak, mindenki mosolyog, aztán már viharzanak is tovább.

- Akkor ha már felkerekedtünk, elmegyünk hagymát venni?

-El.

A gyermekbénulás- más néven Poliomyelitisz vagy röviden Polio- szinte teljesen eltűnt a föld színéről, csak néhány országban üti fel időről időre a fejét: Nigéria, India, Afganisztán, Pakisztán. Most egy világméretű összefogás keretében megpróbálják teljesen eltűntetni, harmadikként az 1979-ben kiirtott Variola, azaz feketehimlő, és a 2010-re eltűntetett marhavész után. Egyiptomban, ahogy Magyarországon is, része az oltási protokollnak a Polio elleni immunizálás oltással. Mivel azonban az oltássorozat nem minden gyerekben eredményez teljes immunitást, valamint valószínűleg messze nem minden gyermek kapja meg, félő, hogy az országban újra áldozatoka szedhet a vírus. Erre találták ki az évente néhányszor elindított csepegtető kampányt. Ezeket a cseppeket pár órás újszülöttkortól egészen 5 éves korig minden gyermek bármikor, az oltástól függetlenül megkaphatja, akár betegen is beadják, kontraindikációja állítóllag szinte egyáltalán nincs. Reméljük, mellékhatása sem lesz.

********************************************************************

Ha érdekelnek további képek, érdekességek, rövid bejegyzések arabos témában életről, vallásról, művészetről, építészetről, ételekről és mindenről, ami eszembe jut, lájkold vagy tetszikeld az oldalt Facebookon itt: Mivagyunkazarabok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mivagyunkazarabok.blog.hu/api/trackback/id/tr473276726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása