HTML

mivagyunkazarabok

Vidéki buszon utazva egyszer odajött hozzám egy idős bácsi. -Maga micsoda, hogy ilyen kendőt visel?- kérdezte. -Muszlim. -Micsoda? -Muszlim. -Nem értem. -Iszlám hívő. -Az micsoda? -Arab. Na így lettem én seperc alatt arab. Ez a blog viszont nem rólam szól, hanem az igazi arabokról.

Címkék

#jan25 (9) #nov18 (6) ajánló (2) al ahly (1) arab (22) arab étel (3) arab férj (1) arab irodalom (1) arab konyha (6) arab recept (3) arab tavasz (12) ayman abd el aziz nour (1) beduin (1) blog (2) blokád (1) borsó (1) boutros ghali (1) brit megszállás (1) bulgur (1) bűnözés (1) burghul (1) bur said (1) búr szaíd (1) cairo (9) csicseriborsó (1) dahab (1) dtp (1) egészségügy (2) egyiptom (37) egyiptomi férj (1) egyiptomi forradalom (18) egyiptomi konyha (3) egyiptomi választások (3) egyiptom hangjai (3) egypt (7) elbaradei (1) életmód (7) élménybeszámoló (1) enrique iglesias (1) érdekes (1) észak afrika (18) étel (2) facebook (6) fattah (2) fb (4) fizetés (2) fokhagyma (1) fordítás (1) forradalom (16) főzés (4) gíza (9) graffiti (2) gyerek (4) gyerekkönyv (1) gyerekmunka (2) gyermekbénulás (1) házasság (1) humor (1) iszlámista (1) jade (1) kairó (19) káposzta (1) keizer (1) képek (11) kert (1) kertészet (1) kiállítás (1) kivégzés (2) konyha (4) könyv (1) könyvfesztivál (1) könyvkiadás (1) könyvkiadók (1) kopt (3) koseri (1) koshary (1) közel kelet (31) közérdekű (1) közlekedés (3) kriszta (1) külföld (20) külföldi (2) kultúra (1) kuszkusz (1) libanon (1) link (1) magyar (1) mamdouh (1) marhahús (1) marrokkói étel (1) megszállás (1) mindenki joga (1) mubarak (19) muszlim testvériség (2) növény (1) nusair (1) oltás (2) önbíráskodás (1) orman (1) oszlatás (7) paradicsom (1) park (1) petrezselyem (1) polio (2) port said (1) rádió (1) rania fouad (1) recept (4) recpet (1) rendőri brutalitás (8) retek (1) római kömény (1) saláta (2) sivatag (1) street art (3) szalafi (1) szavazás (2) szép (1) tabouleh (1) tabúla (1) tahrir (14) tantawy (8) tevék (1) történelem (2) tüntetés (14) utcai zavargás (10) vakcina (2) választások (1) vega (4) vegetáriánus (4) vérengzés (1) vicc (1) vörös tenger (1) young artists coalition (1) zamalek (3) zöldség (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Taaliba: Köszi a linket :) Közben rájöttem, hogy már követem az oldalt régebb óta, de valamiért nem adta ki... (2012.04.05. 13:12) Egyiptom nemzeti étele, a koseri
  • Taaliba: Ja, a képen a kés nem puszta illusztráció! Most a bejegyzés kedvéért vettem le a szekrény tetejérő... (2012.01.30. 20:17) Nem vagyok hős, avagy a nap, mikor a pokol rámlehelt.
  • Taaliba: @Nils Holgersonné: Bármikor nyugodtan kérdezz bármit, és ha tudok, válaszolok! Sőt, ha neked megfe... (2012.01.16. 16:26) Lájkoljatok fészbukon!
  • Taaliba: @f Szilvi: Ó, a kóla a másik szörnyűség :D azt sem ittam otthon, itt meg szinte minden nap. Csoda,... (2011.12.19. 10:35) Csipszendvics.
  • 8galiba: Jaj,nem vagy humorodnál?Ha az afrikaiak a paprikás krumplit a hortobágyi hídnak vélik,én kacagni f... (2011.12.17. 09:34) Egyiptomi fattah

majdnem minden, ami arab vagy majdnem arab

2011.11.19. 16:38 Taaliba

Még mindig tüntetés.

Címkék: történelem külföld egyiptom facebook közel kelet képek tüntetés oszlatás forradalom egypt kairó rendőri brutalitás fb cairo mubarak tahrir egyiptomi forradalom #jan25 tantawy

Muzaharaat, azaz tüntetés- az első olyan szavak egyike, aminek semmi köze a bevásárláshoz, mégis gyorsan megtanultam. A Mubarakot eltávoltó első tüntetések óta szinte minden hétvégén megtelik a Tahrir tér (vagy tüntetőkkel, vagy katonákkal, akik így próbálják megakadályozni, hogy civilek nagy számban összegyűljenek), mert az országban még mindig semmi nem változott. Jelenleg az államot a hadsereg főparancsnoka, Tantawy vezeti, és nem is áll szándékában átadni a hatalmat.

November 18. péntekre (itt a péntek az első szabadnap) ismét hatalamas demonstrációt szervezett a konzervatív ellenzék, akikhez a liberálisok is csatlakoztak. November 19-én szombaton, azaz ma reggel, még mindig sokan dekkoltak a téren- volt, aki ott is aludt, volt, aki reggel ment vissza- de nem voltak olyan sokan, hogy nagy ellneállást képviseltek volna, ezért rájuk vezényeltek egy csinos rohamrendőrosztagot, hogy szétverjék a csoportosulást. Ekkor érkeztünk mi a térre gyanútlanul autóval.

Először csak arra lettünk figyelmesek, hogy nagy tömeg vágtat felénk a tér közepe felől. Mivel autóban ülve bátrabb az ember, továbbmentünk arra, amerről ők rohantak, és ekkor vett minket körbe a rohamosztag- többen közülük rémült arcú fiatalok, akik össze-vissza rohangáltak meg csapkodtak, jó néhányan pedig céltudatos, keményarcú , edzett harcosok, akik szemmel láthatóan alig várták, hogy loccsanjon a vér meg az agyvelő. Mire a téren átértünk, szinte egy demonstráló sem maradt- a Tahrir a rendőrök kezére került.

Ölemben épp a pici itta a déli tápszerét, a kamerát meg a hátsó ülésről kellett elővarázsolnom, ezért a képek elég cudarul sikerültek. Külön sajnálom, hogy arról nem sikerült képet csinálni, ahogy a gumibotjával az egyik vadbarom a motorháztetőre csap. Mindegy, majd legközelebb. Eltart ez még egy pár évig.

tahrir_1.jpg

 2_1.jpg

 1_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Mire hazaértünk, már az a hír fogadott minket, hogy tűzpárbaj alakult ki a rendőrök meg valami csőcselék közt, és néhányan meg is haltak. Több sem kellett a rendőröket egyébként is rühellő fővárosiaknak: hatalmas tömegekben áradtak a szabadság szimbólumává lett térre, és visszafoglalták. Ezt a képet, amin a tömeg egy rohamosztagot szállító rendőrjárművet ver éppen szét és vesz birtokba, már nem én csináltam, csak letöltöttem innen:

Ez ugyanonnan:

384512_1966208573716_1797984900_1335126_833630607_n.jpg

Jelenleg a rendőrség légfegyverek, sőt állítólag éles lövedékek segítségével próbálja visszaszerezni a pozícióit. A belvárosba vezető utakat lezárták, több autó lángol. Egy FB ismerősöm legutolsó bejelentkezésében arról számolt be nemrég, hogy egy barátját szemen lőtték. Rabena yosztor, ahogy itt mondani szokás, azaz az Urunk legyen hozzánk irgalamas.

 UPDATE: Mostanáig 81 sebesültet regisztráltak, de ennél valószínűleg sokkal többen vannak. Az American Universty ablakait mind betörték, könnygáz mindenütt. Most már biztos, hogy éles lövedéket is használnak. Több embert fejbelőttek, másokat hasba, minden sarkon rögtönzött tábori kórház.

UPDATE2: Nem tudunk aludni, figyeljük a híreket. 750 sebesült, 4 halott az eddigi mérleg. Az első halott, egy 23 éves fiú képe már a neten köröz. A téren most is dúlnak a harcok, állítólag valami olyan könnygázt vetettek be, ami durvább minden eddiginél. A közösségi oldalakon gyógyszereket és kötszereket kérnek a sebesülteknek. Nem tudjuk, hogy lesz-e holnap munka (itt vasárnap az első munkanap) és valószínűnek tartjuk, hogy a rendőrök valamiféle revansot vesznek holnaptól a lakosságon- bűncselekményekhez nem mennek ki, forgalmat nem irányítanak, ilyesmik. Pár órával ezelőtt a nemzeti tévé felröppentette a hírt, hogy Tantawy beszédet tart hamarosan, de eddig semmi nem történt. Kivéve, hogy a miniszterelnők könyörgő hangvételű sajtóközleményben kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza, hogy AZ AUTÓK ÁT TUDJANAK HAJTANI A TÉREN. MEGAMUHAHA.

********************************************************************

Ha érdekelnek további képek, érdekességek, rövid bejegyzések arabos témában életről, vallásról, művészetről, építészetről, ételekről és mindenről, ami eszembe jut, lájkold vagy tetszikeld az oldalt Facebookon itt: Mivagyunkazarabok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mivagyunkazarabok.blog.hu/api/trackback/id/tr763396423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása