HTML

mivagyunkazarabok

Vidéki buszon utazva egyszer odajött hozzám egy idős bácsi. -Maga micsoda, hogy ilyen kendőt visel?- kérdezte. -Muszlim. -Micsoda? -Muszlim. -Nem értem. -Iszlám hívő. -Az micsoda? -Arab. Na így lettem én seperc alatt arab. Ez a blog viszont nem rólam szól, hanem az igazi arabokról.

Címkék

#jan25 (9) #nov18 (6) ajánló (2) al ahly (1) arab (22) arab étel (3) arab férj (1) arab irodalom (1) arab konyha (6) arab recept (3) arab tavasz (12) ayman abd el aziz nour (1) beduin (1) blog (2) blokád (1) borsó (1) boutros ghali (1) brit megszállás (1) bulgur (1) bűnözés (1) burghul (1) bur said (1) búr szaíd (1) cairo (9) csicseriborsó (1) dahab (1) dtp (1) egészségügy (2) egyiptom (37) egyiptomi férj (1) egyiptomi forradalom (18) egyiptomi konyha (3) egyiptomi választások (3) egyiptom hangjai (3) egypt (7) elbaradei (1) életmód (7) élménybeszámoló (1) enrique iglesias (1) érdekes (1) észak afrika (18) étel (2) facebook (6) fattah (2) fb (4) fizetés (2) fokhagyma (1) fordítás (1) forradalom (16) főzés (4) gíza (9) graffiti (2) gyerek (4) gyerekkönyv (1) gyerekmunka (2) gyermekbénulás (1) házasság (1) humor (1) iszlámista (1) jade (1) kairó (19) káposzta (1) keizer (1) képek (11) kert (1) kertészet (1) kiállítás (1) kivégzés (2) konyha (4) könyv (1) könyvfesztivál (1) könyvkiadás (1) könyvkiadók (1) kopt (3) koseri (1) koshary (1) közel kelet (31) közérdekű (1) közlekedés (3) kriszta (1) külföld (20) külföldi (2) kultúra (1) kuszkusz (1) libanon (1) link (1) magyar (1) mamdouh (1) marhahús (1) marrokkói étel (1) megszállás (1) mindenki joga (1) mubarak (19) muszlim testvériség (2) növény (1) nusair (1) oltás (2) önbíráskodás (1) orman (1) oszlatás (7) paradicsom (1) park (1) petrezselyem (1) polio (2) port said (1) rádió (1) rania fouad (1) recept (4) recpet (1) rendőri brutalitás (8) retek (1) római kömény (1) saláta (2) sivatag (1) street art (3) szalafi (1) szavazás (2) szép (1) tabouleh (1) tabúla (1) tahrir (14) tantawy (8) tevék (1) történelem (2) tüntetés (14) utcai zavargás (10) vakcina (2) választások (1) vega (4) vegetáriánus (4) vérengzés (1) vicc (1) vörös tenger (1) young artists coalition (1) zamalek (3) zöldség (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Taaliba: Köszi a linket :) Közben rájöttem, hogy már követem az oldalt régebb óta, de valamiért nem adta ki... (2012.04.05. 13:12) Egyiptom nemzeti étele, a koseri
  • Taaliba: Ja, a képen a kés nem puszta illusztráció! Most a bejegyzés kedvéért vettem le a szekrény tetejérő... (2012.01.30. 20:17) Nem vagyok hős, avagy a nap, mikor a pokol rámlehelt.
  • Taaliba: @Nils Holgersonné: Bármikor nyugodtan kérdezz bármit, és ha tudok, válaszolok! Sőt, ha neked megfe... (2012.01.16. 16:26) Lájkoljatok fészbukon!
  • Taaliba: @f Szilvi: Ó, a kóla a másik szörnyűség :D azt sem ittam otthon, itt meg szinte minden nap. Csoda,... (2011.12.19. 10:35) Csipszendvics.
  • 8galiba: Jaj,nem vagy humorodnál?Ha az afrikaiak a paprikás krumplit a hortobágyi hídnak vélik,én kacagni f... (2011.12.17. 09:34) Egyiptomi fattah

majdnem minden, ami arab vagy majdnem arab

2011.12.16. 18:43 Taaliba

Kincs, ami nincs, avagy mire ne számítsunk Egyiptomban.

Címkék: külföld egyiptom arab közel kelet életmód észak afrika

1. Vécépapír: A nyilvános mosdókban egyre több helyen megtalálható, de egy átlagos egyiptomi család otthonában még mindig feleslegesen számítunk papírra a vécében. Lehet kapni sokféle árfekvésben, de viszonylag drágán, az általában vaskos gurigára lazán feltekert pár méter puha papírt, ami a legritkább esetben jut el a mellékhelyiségbe. Gyakran láthatjuk viszont a gazdagon megrakott étkezőasztal hasznos kellékeként gurigában, letépve a sültkrumpli alatt, vagy esetleg a dohányzóasztalon. Az egyiptomiak, és a muszlimok általában, dolguk végeztével vízsugárral tisztítják meg magukat, amihez esetenként külön zuhanyfejet, de leggyakrabban kunkori csövet applikálnak a vécécsésze hátuljába. Azt nem tudom pontosan, hogy az így a bőrön keletkező nedvességgel mi történik, bár a nyári hőségben párolgásra gyanakszom. Vigyázzunk, hogy ha nem érzünk kellő elszántságot és felkészültséget a vízsuár használatához, akkor ne is nyomjuk-húzzuk meg az azt elindító gombot, mert ha nem megfelelő szögben ér minket a meglepetés, akkor minden valószínűség szerint nagy, feltűnő és gyanús foltokkal fogunk távozni a tetthelyről. Pozitívum viszont, hogy az otthon oly elterjedt, gurigába tekert karcos újságpapírféleséggel itt sehol nem találkozni.

2. Járda: Gazdag környékeken gyakrabban megtalálható, egy átlagos egyiptomi utcán viszont felejtsük el a használatát. Az ideérkező külföldiek először persze mindig okosabbak a helyieknél, akik az út szélén a forgalomtól látszólag állandó életveszélyben csalinkáznak csapatostól, és felmerészkednek a "járdára". Aztán 2 méter után hatalmas árok, utána hopp egy virágágyás, majd nini egy bazi nagy hűtő- ki kell téri jobbra, aztán balra, aztán le a fél méter magas padkán, aztán megint felmászni rá zihálva, derékmagasig emelve a lábat, pont mint egy óvodás, és végül megtörten vissza az autók közé, mert ott legalább lehet haladni.

3. Biztonsági öv a taxiban: 200 km/ órával, szlalomozva száguldunk a sávok nélküli, félhomályos autópályán. Az út szélén helyenként lerobbant autó, pár kilométerenként cafatokra szakadt gumiabroncs, hatalmas féknyom, törött szélvédő. Kétségbeesve matatok a biztonsági öv után, de tudom, hogy hiába: húsz taxiból ha egyben van, valószínűleg sokat mondok.

4. Hőszigetelés: Talán hogy a boldog, sátras beduinéletre emlékeztesse a népet, de leginkább költésgtakarékosságból, egy átlagos lakás hőszigetelése semennyire nem megoldott. Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, mondja az ismert magyar népdal, és fájdalmasan igaz ez a légkondi nélküli betondobozokban 40 fok fölött nyáron, és a süvítő-huzatos nyílászárók mögött a fűtetlen lakásban 10-15 fokban télen.

5. Cicipopós óriásplakát, és kis esti pornó: Az internet meg a dvd korában nincs a világon hely, ahova ne jutott volna még el amit a szexipar nap nap után kiokád magából, de Egyiptomban legalább nincs annyira szem előtt. Az óriásplakátokon a nők fel vannak öltözve, és senki nem próbál a férjünken csavarhúzót mellbimbókkal eladni. Nem szúrja ki gyanútlan olvasók és még gyanútlanabb gyerekek szemét valami ágaskodó intimitás ha belelapoznak egy újságba, vagy este kapcsolgatják a tévét, és az erotika nem elfogadott része a hétköznapi társalgásnak, ezért itt egy nő sem áll a nyugaton oly fájdalmasan gyakori válaszút előtt: hogy adja a lazát, akinek tetszik a szép meztelen női test látványa, vagy bevállalja, hogy egy irígy, narancsbőrös, frigid tehén.

Tovább is van, mondjam még? Mondom majd kérés nélkül is, csak nem most.

********************************************************************

Ha érdekelnek további képek, érdekességek, rövid bejegyzések arabos témában életről, vallásról, mvészetről, építészetről, ételekről és mindenről, ami eszembe jut, lájkold vagy tetszikeld az oldalt Facebookon itt: Mivagyunkazarabok

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mivagyunkazarabok.blog.hu/api/trackback/id/tr233469202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

8galiba 2011.12.16. 22:38:34

Amikor megérkeztem,este volt.Faltam a szememmel mindent,amit csak lehetett.Gyönyörűen kivilágított szebbnél szebb épületek,hatalmas forgalom.Gyalogátkelő sehol,ebben az irdatlan áradatban hajmeresztő látvány az autók között szlalomozó gyalogos.Összerándult a gyomrom,jaj,bele is halnék,ha az én gyerekem is itt és így közlekedne.Másnap utcára mentünk,ragaszkodtam a járdához.Megmásztam jó néhány magas járdaszegélyt,mint a minicsoportos ovis a homokozó peremét.Mikor székek,asztalok,odamalterozott virágtartók állták az utamat,mégis lementem a szélső sávba.Eleinte csak ritkán,majd rutinszerűen.Nem lehet csípővel győzni ezt a sportot!Nagyot fejlődtem.Kb 2-3 hét elteltével a nászasszonyom fogta az úton a kezemet,mert szerinte hajmeresztően bátor vagyok.Átkeltünk -babástól-azon az úton,amiről az a hír járta,hogy a másik oldalra születni kell.Egy vagyok az odaérkező,helyieknél "okosabb" külföldiek közül.Hála Istennek,InsAllah,túléltem.

8galiba 2011.12.16. 22:42:14

Ja,majd el felejtem:a jól irányzott vízsugár és a papírguriga kompatibilis.

Taaliba 2011.12.16. 22:54:46

@8galiba: Na csinálunk neked is blogot? Segítek, amennyire értek hozzá, bár én is még csak a félhomályban tapogatózom, de annyit értek belőle, ami a posztoláshoz kell.

8galiba 2011.12.16. 23:04:36

Látom,van akinek nem tetszik a blogod,Számára van egy jó hírem,ez fakultatív.

Taaliba 2011.12.16. 23:19:06

nem kell, hogy mindenkinek minden tetsszen :) meg nem is igazán értette, amit olvas

8galiba 2011.12.17. 08:55:37

@Taaliba: Igen,úgy tűnt éppen attól akarja megvédeni Egyiptomot,aki nem is akarja bántani.Valamiért nem érzi,hogy az ember csak akkor hiteles,ha jóról és rosszról egyaránt hajlandó beszélni,Szerintem Egyiptom épp olyan,mint Magyarország.SOK A SZÉPSÉG?SOK A SZEGÉNYSÉG ÉS NAGYON LEHET ÍGY IS SZERETNI.Akár mindkettőt is.

8galiba 2011.12.17. 08:58:20

a kérdőjel véletlen,vessző szeretett volna lenni,csak nem tudta beteljesíteni a sorsát,vannak ilyenek,emberek között is.
süti beállítások módosítása